Тирана и Драч

Код на патување:

ТИРАНА И ДРАЧ
Еднодневна тура
Посета на Тирана, Драч и шопинг центарот TEG
Прв термин: 29.11.2020
Втор Термин: 08.12.2020

СКОПЈЕ-ТИРАНА-ДРАЧ

Состанок на групата во 04:00 часот. Поаѓање во 04:30часот. Се патува преку граничниот премин Ќафасан, со попатни паузи за одмор и царински формалности.Пристигнување во Тирана и посета на најголемиот шопинг центар ,,ТЕГ,, (Tirana East Gate). После шопингот заминување кон центарот на Тирана,организиран  разглед  или слободно време за индивидуални активности,во договорено време поаѓање за Драч. Пристигнување во Драч ,организиран разглед или слободно време за индивидуални активности. Во попладневните часови заминување за Македонија.

Цена на аранжманот:   1.200,00 мкд.

ПРОМОТИВНА ЦЕНА СО ПОПУСТ ОД -30%  -850 мкд.

 Во цената на аранжманот е вклучено:

  • Превоз на дадената релација со модерен, високотуристички автобус.
  • Организирана посета на шопинг центарот ,,TEG,,.
  • Организирана посета и разглед на Тирана.
  • Организирана посета и разглед на Драч.
  • Лиценциран туристички пратител за времетраење на аранжманот.
  • Организација и реализација на аранжманот

 Во цената на аранжманот не е вклучено:

  • Влезници за културно-историските споменици и локалитети.
  • Патничко и здрвствено осигурување 150 денари.

 НАПОМЕНА:

 -За реализација на аранжманот потреби се минимум 30 патници

Тирана е главен град и најголем град по површина и население на Република Албанија. Сместена е во центарот на Албанија затворена со планини и ридови, планината Дајт издигната на исток и мала котлина на северозапад со поглед на Јадранското море во далечината. Поради својата локација во рамнината на Тирана и непосредната близина на Средоземното Море, градот е под особено влијание на медитеранската сезонска клима. Тој е меѓу највлажните и најсончеви градови во Европа, со 2.544 часа сонце годишно. Тирана цветала како град во 1614 година, но регионот што денес одговара на територијата на градот е постојано населен уште од железното време. Областа била населена со Илири и најверојатно била јадрото на илирското кралство Тауланти, кое во класичната антика било центрирано во задниот дел на Епидамнус. По Илирските војни, тој бил припоен кон Рим и станал составен дел од Римската империја. Наследството од тој период е сè уште евидентно и претставено со мозаиците од Тирана. Подоцна, во 5 и 6 век, околу оваа локација била изградена ранохристијанска базилика.Откако Римската империја се поделила на исток и запад во 4 век, нејзината наследничка Византиска империја ја презела контролата над поголемиот дел од Албанија и го изградила замокот Петрела во времето на Јустинијан Први. Градот бил прилично неважен до 20 век, кога Конгресот на Лушња го прогласи за главен град на Албанија, по Декларацијата за независност на Албанците во 1912 година. Класифицирана како гама-светски град, Тирана е најважниот економски, финансиски, политички и трговски центар во Албанија поради значајната локација во центарот на земјата и современиот воздушен, поморски, железнички и патен транспорт.  Тоа е седиште на власта на Владата на Албанија, со официјални резиденции на претседателот и премиерот на Албанија и парламентот на Албанија. Градот беше објавен како Европска престолнина на младите за 2022 година.

Драч   е втор по население град во Република Албанија и главниот град на истоимената област и општина. Сместен е на рамна рамнина помеѓу речните устија на Ерзен и Итуту на југоисточниот агол на Јадранското Море во рамките на  Средоземното Море и  неговата клима е длабоко под влијание на сезонска медитеранска клима.Драч  бил основан од антички грчки колонисти од Коринт и Крф под името Епидамнос околу 7 век п.н.е. на брегот на илирските Тауланти. Подоцна познат како Дирахиум, тој во суштина се развива и стана значаен, бидејќи стана составен дел на Римската империја и нејзин наследник Византиската империја. Виа Егнација, продолжение на Виа Апија, започна во градот и водеше преку внатрешноста на Балканскиот полуостров кон Цариград на исток.Во средниот век, Драч бил оспоруван меѓу бугарската, венецијанската и османлиската власт. По албанската декларација за независност, градот служеше како главен град на кнежевството Албанија за краток временски период. Последователно, беше припоен кон Кралството Италија и нацистичка Германија во меѓувоениот период. Драч  доживеа силна експанзија во својата демографија и економска активност за време на комунизмот во Албанија.Транспортните врски, концентрацијата на економските институции и индустриската традиција се основа на водечката економска позиција на Драч во Албанија. Го опслужува пристаништето Драч, едно од најголемите на Јадранското море, кое го поврзува градот со другите соседни земји. Неговата најзначајна атракција е Амфитеатарот во Драч, кој е вклучен во албанската пробна листа за означување како светско наследство на УНЕСКО. Некогаш имал капацитет за 20 000 луѓе, тој е најголемиот амфитеатар на Балканскиот полуостров.

Градот одморалиште претставува омилена дестинација за одмор за многу локални жители и странци. Прошетка до урнатините на ѕидот на тврдината, римскиот амфитеатар, џамијата Фатух, културниот центар, како и старите воени бункери околу плажата.

Тирана и Драч

КОнтакт

За резервации и информации побарајте не!

info@dreamholidays.mk
+389 2 3150 008